Nintendo (NES) laitteen purkaminen ( -> liittimen vaihto -> liittimen huolto -> aluelukituksen poisto )

Tarvittavat työkalut: Pieni ristipäinen ruuvimeisseli

Suosittelen lukemaan koko oppaan läpi kunnolla ennen kuin edes aloitat, jotta ymmärrät mihin olet ryhtymässä!

 

nintendo (nes) konsolin purku aloitus
Avaa 6 ruuvia laitteen pohjasta. Kahta kiiltävää ruuvia (kuvassa alhaalla vasemmalla) ei tarvitse avata.

Varmista jo tässä vaiheessa että kaikki ruuvit tulevat talteen ja eri kohdissa irrotetut ruuvit eivät sekoitu keskenään.

nintendo (nes) konsolin pohja
Käännä laite ympäri ja poista kotelon yläosa. Nyt voit ruuvata irti 7 ruuvia jotka pitävät suojapeltiä paikoillaan. Poista tämän jälkeen suojapelti. nintendo (nes) konsoli avattuna
Seuraavaksi irroitetaan kasettikelkka. Irrota 6 ruuvia jotka pitävät sitä paikoillaan. Huomaa että 2 ruuveista on eripituisia (kuvassa merkitty punaisilla nuolilla). Irrota tämän jälkeen vielä 2 viimeistä ruuvia (kuvassa merkitty keltaisilla nuolilla).

Irroita kasettikelkka vetämällä sitä voimakkaasti (mutta silti varovasti) itseesi päin.

Huom! Uudelleenkokoamisvaiheessa varmista että kasettikelkka on todella hyvin paikoillaan. Katso varsinkin sen etuosasta että alapinnalla oleva pieni koroke jää piirilevyn reunan ulkopuolelle. Vaikea selittää mutta huomaat kyllä jos kelkka ei ole kunnolla paikoillaan. Tällöin kelkan etuosa jää niin korkealle että kotelo ei enää mahdu kunnolla kiinni.

nintendo (nes) kasettikelkka
Kasettikelkan irrotettuasi pitää vielä irroittaa virtanappien ja ohjaimien johdot (merkitty nuolilla). Johdot lähtevät irti vetämällä (ja "nytkyttämällä") voimalla mutta samalla varoen.

Tämän jälkeen saat irrotettua ison piirilevyn (emolevy) ja sen mukana kasettiliittimen. Pohjalle jää vielä toinen suojapelti jonka voit jättää paikoilleen.

nintendo (nes) liittimet
Nyt olet saanut purettua koko konsolin. Seuraavaksi voit joko vaihtaa liittimen uuteen, putsata vanhan liittimen tai tehdä muutostyön. Laitteen saat kasattua kun seuraat purkuohjeita takaisinpäin.

Ennen laitteen kokoamista voit myös halutessasi pestä kotelon vaaleanharmaan yläosan. Käytä mietoa astianpesuainetta ja pese varsinkin kasettiluukussa olevan Nintendo logon kohdalta erittäin varovasti jottei logo haalistu. Ja kun kerran laitteen olet saanut purettua niin kannattaa samalla imuroida tai puhaltaa paineilmalla kaikki laitteen sisäpinnat niihin mahdollisesti kertyneestä pölystä. Varo kuitenkin ettet kolhi osia.

nintendo (nes) piirilevy

Liittimen vaihto

Tarvittavat työkalut:
Puhdistusaine
Puhdistusväline

Liittimen vaihto tulee kyseeseen kun pelit eivät vanhan liittimen ja kasettien puhdistuksenkaan jälkeen toimi tai toimivat satunnaisesti.

Liitin irtoaa työntämällä sitä piirilevystä poispäin. Jälleen voi käyttää hieman voimaa mutta varovasti.

nintendo (nes) kasettiliitin
Tässä vaiheessa kannattaa puhdistaa piirilevyssä oleva liitoskohta. Puhdista koko liitoskohta molemmilta puolilta puhdistusaineella ja välineellä. Liitoskohta on siis osa joka merkitty kuvassa alempana olevalla punaisella viivalla.

Nyt voit vaihtaa tilalle uuden liittimen. Kuvasta on merkitty mitkä osat toisiinsa liitetään. Liitin on kunnolla paikoillaan kun ruuvinreiät piirilevyssä ja liittimessä kohdistuvat.

nintendo (nes) liittimen korjaus

Vanhan liittimen huolto

 

Tarvittavat työkalut:
Puhdistusaine
Puhdistusväline

Kasta puhdistusväline puhdistusaineeseen (tai levitä ainetta varovasti suoraan liittimelle) ja hankaa voimakkaasti liittimen pinnejä. Puhdista sekä alemmat (2 riviä) että ylemmät (1 rivi) pinnit. Ahtaimmat paikat saat puhtaaksi kääräisemällä puhdistusliinaa vaikka kirjastokortin tai vastaavan, ohuen levyn päälle. Varo kuitenkin taivuttamasta pinnejä!

Kun puhdistusväline kerään tarpeeksi likaa, vaihda se ja toista. Tee tätä kunnes likaa ei enää irtoa.

Puhdista/kuivaa lopuksi koko liitin ilman puhdistusainetta kuivalla puikolla tai mielellään nukkaamattomalla liinalla.

Puhdista myös koneen piirilevyssä oleva kohta johon kasettiliitin kiinnitetään. Puhdista koko liitoskohta molemmilta puolilta puhdistusaineella ja välineellä.

Jos pelit eivät liittimen puhdistuksenkaan jälkeen toimi niin todennäköisesti liittimen pinnit ovat löystyneet tai hapettuneet. Pinnien kiristykseen on netissä ohjeita mutta riski koko liittimen hajoamiseen on niin suuri että ohjetta tähän en sivuilleni tee. Hapettumia voit yrittää poistaa siihen tarkoitetulla aineella tai "kotikonstein". Laitteessa saattaa olla myös muu vika kuten esim. viallinen virtalähde.

Anna liittimien kuivua rauhassa, hyvin tuuletetussa paikassa ennen kuin yrität käynnistää laitetta!

 

nintendo (nes) uusi kasettiliitin

Muutostyö

Tarvittavat työkalut: Pienet katkaisupihdit tai vastaavat

Muutostyön voi tehdä saman ohjeen mukaan sekä PAL- että NTSC Nintendolle .Muutostyöllä saat n. 95% kaikkien alueiden peleistä toimimaan. Huomaa että Aasiasta tuotujen pelien toimimiseksi tarvitset muutostyön lisäksi adapterin jolla pienemmät kasetit sopivat PAL-koneeseen. 

Muutostyö on varsin helppo toimenpide sen jälkeen kun olet konsolin saanut purettua.

Käännä piirilevy ympäri ja etsi siitä 16-jalkainen piiri jossa lukee 3195A ja © 1986 Nintendo (tai 3197A koneen mallista riippuen)

nintendo (nes) muutostyö
Varmista ja tuplavarmista että katkaiset oikean jalan ennen kuin teet mitään!

Varmista että katsot piiriä samasta suunnasta kuin kuvassa (eli teksti oikeinpäin) ja katkaise neljäs jalka vasemmalta alhaalta laskettuna. Varmista että pinni on kunnolla katki, niin että jäljelle jääneet päät eivät kosketa toisiaan.

Valmista, yksinkertaista mutta toimii!

nintendo (nes) modaus- pinnin katkaisu