Puhdistusaineet | Puhdistusvälineet

 

Puhdistusaineet

Liittimien yleispuhdistukseen käy esim. Elektroniikan puhdistukseen tarkoitettu aine kuten PRF 6-68 Kontakt. Samalla valmistajalla on myös Citrus Cleaner nimistä ainetta joka soveltuu mainiosti tarrojen, hintalappujen jne. poistoon peleistä ja koteloista.

PRF puhditusaineita myy suomessa mm. Elstar, Elektroniikka Tarvike, Motovelhot ja PartCo

Puhdistukseen käy myös liuos jossa n. 70% Isopropanolia (Isopropyylialkoholi) ja 30% vettä. Tietenkin muutkin elektroniikan puhdistukseen tarkoitetut aineet käyvät kunhan muistat tarkistaa että aine on rasvaton ja nopeasti haihtuva. Aineita todennäköisesti löytyy ainakin hyvinvarustetuista rautakaupoista.

Jos tavalliset aineet eivät tehoa on liitin todennäköisesti hapettunut. Hapettumat näkyvät puhtaassa liittimessä valoa vasten katsottuna "karheina" läntteinä. Hapettumia voi yrittää poistaa kotikonstein alla olevilla välineillä tai hapettumien poistoon tarkoitetuilla aineilla. Tällainen on esimerkiksi Caig Laboratoriesin valmistama DeoxIT. Valitettavasti ainetta ei suomessa myydä.

 

Puhdistusvälineet

Kuvassa on 3 erilaista itsetehtyä puhdistuspalikkaa ja Nintendon oma puhdistusväline.

Vasemmalla on tukevaan pahviin kiinnitetty pelkkä paperinpala. Tällä voit koittaa poistaa hapettumia jotka eivät lähde yleispuhdistusaineella. Saattaa kuulostaa tyhmältä mutta tavallinen paperi on kuitenkin senverran karheaa että jo tämä riittää. Hankaa liittimiä voimakkaasti, mielellään pinnien suuntaisesti, ei poikittain. Vaihda paperia kun likaa kertyy tai paperi kuluu puhki.

Hapettumia voi hätätapauksessa koittaa poistaa myös erittäin hienojakoisella hiekkapaperilla (>1000). Kuvassa toisena vasemmalla on kyhäämäni puhdistusväline jossa tukevaan pahvinpalaan on teipattu hienojakoista (2000) hiekkapaperia. Tällaista en kuitenkaan suosittele käyttämään kuin hätätapauksessa. Älä myöskään koita puhdistaa pelkkää likaa hiekkapaperilla, vain hapettumia jotka eivät yleispuhdistusaineella lähde. Hointa tulisi suorittaa pinnien suuntaisesti, ei poikittain. Hionnan jälkeen kannattaa puhaltaa liitin puhtaaksi paineilmalla ja puhdistaa vielä yleispuhdistusaineella.

Samalla menetelmällä voit rakentaa myös puhdistuspalikan (käytettäväksi puhdistusaineen kanssa), kuvassa toinen oikealta.  Pahvinpala on päälystetty vedenkestävällä teipillä jotta pahvi ei kovassa käytössäkään pehmene. Kääräise puikon kärkeen nukkaamatonta puhdistusliinaa. Tätä puhdistusvälinettä voit käyttää vanupuikkojen sijaan liittimien puhdistukseen.

Nintendon omissa puhdistusseteissä käytetään huopaa muistuttavaa erittäin tukevaa kangasta. Kuvassa oikealla on pelikasettien liittimille tarkoitettu puikko.

Vaikka eivät yhtä tehokkaita olekkaan, yleispuhdistukseen käy myös tavallinen vanupuikko.