GameBoy Original laitteen purkaminen ja näppäinmattojen vaihto ( -> liittimen puhdistus )

 

Tarvittavat työkalut:
Triwing ruuvain
Pieni ristipäinen ruuvimeisseli

GameBoy linssin vaihtoon on erikseen ohje täällä.

 

gameboy konsoli
 

Aloita poistamalla laitteesta kaikki irti lähtevä eli pelikasetti, paristot ja paristoluukku.

Avaa koneen pohjassa ja paristopesässä olevat 6 Triwing ruuvia.

 

gameboy konsoli paristoluukku
Aseta laite alustalle näyttö ylöspäin ja raota kantta varovasti. Huomaat kaapelin joka yhdistää etu- ja takaosan. Irrota kaapeli alaosan piirivevystä. gameboy konsoli liitin
Kuvassa vasemmalla laitteen etuosa (jossa näyttö) ja oikealla takaosa. gameboy konsoli sisältä
Ensin puretaan etuosa. Piirilevy on kiinni laitteen kuoressa kymmenellä (Phillips) ruuvilla. Ruuvaa nämä irti. Tämän jälkeen piirilevy lähtee irti nostamalla sitä varovasti reunoista. Katso myös että kaiutin irtoaa samalla. Ainakin mallilaitteessa piirilevy oli melko tiukassa joten ole varovainen.

Nyt voit vaihtaa tilalle uudet näppäinmatot tai puhdistaa vanhat. Jos haluat purkaa laitteen kokonaan niin jatka eteenpäin.

gameboy konsoli osat
Takaosan purkaminen käy samaan tapaan. Aloita ruuvaamalla irti 4 ruuvia jotka merkitty kuvassa. Tämän jälkeen voit irrottaa ison piirilevyn ja sälän joka sen mukana lähtee. Ennen kuin irrotat osat, katso tarkkaan miten ne on asennettu.

Ruuvaa vielä kuvassa oikealla ylhäällä näkyvä peltilevy irti (4 ruuvia).

gameboy konsoli osien purkaminen
Vielä täytyy irrottaa paristojen virranjohtimet jotka on lukittu paikoilleen pienilla klipsuilla joihin pääsee käsiksi kuoren sisäpuolelta. Kuva on hieman epäselvä mutta lukituksen voi poistaa painamalla klipsun lyttyyn vaikka pienellä ruuvimeisselillä. Tämän jälkeen johtimen saa irrotettua toiselta puolelta. Alla on klipsusta parempi kuva.

Nyt olet purkanut koko laitteen ja voit puhdistaa kuoret ja näppäimet tai liittimen, maalata kuoret tai tehdä mitä ikinä olitkaan tekemässä.

Kokoa laite seuraamalla ohjetta takaisin päin ja lukemalla 2 alla olevaa kohtaa.

gameboy konsoli virranjohtimet
Uudelleenkokoamisvaiheessa virranjohtimet saa takaisin paikoilleen taivuttamalla kuvassa näkyvää klipsua aavistuksen ulospäin ja työntämällä johtimen paikoilleen. Kuulet naksahduksen kun lukitus kiinnittyy. Klipsua ei todellakaan tarvitse taivuttaa paljoa.

Tarkista oppaan toisesta kuvasta että + ja - navat tulevat oikein.

gameboy konsoli taivutus
Virtakytkin asennetaan kuvan mukaisesti. Katso että piirilevyssä oleva kytkin on samassa asennossa ja että kytkimet kohdistuvat piirilevyä asentaessa.

 

gameboy konsoli virtakytkin

Liittimen puhdistus

 

GameBoy liittimen puhdistus on varsin hankalaa sen pienen koon takia. Vanupuikoilla liitintä ei mahdu puhdistamaan mutta voit käyttää esimerkiksi jonkin vanhan luottokortin palasen tai vastaavan päälle kääräistyä puhdistusliinaa. Suosittelen puhdistamaan kuitenkin pelkät pelikasettien liittimet sillä ainakin omassa laitteessani liittimestä ei tuntunut lähtevän pahemmin likaa toisin kuin kasettien liittimistä joihin tarvitsi useamman vanupuikon.