Mega Man | Mega Man 2 | Mega Man 3 | Mega Man 4 | Mega Man 5 | Mega Man 6

 

Mega Man Nintendo-pelien kansikuvat

Me täällä euroopassa saamme olla tyytyväisiä että USA-kansissa (oikealla) oleva hirvitys on euroopassa vaihdettu johonkin vähän enemmän Mega Mania muistuttavaan. Mielestäni Mega Man 1:n PAL-kansi on yksi tyylikkäimmistä Mega Man-kansista kun taas USA-kansi on ylivoimaisesti kauhein.

Itseasiassa USA-kannet voisivat olla mistä tahansa futuristisesta räiskintäpelistä. Hahmon asu ei muistuta yhtään asua joka itse pelissä nähdään, hahmolla on kädessään käsiase MegaBuster aseen sijaan ja kasvot ovat eläkeläismieheltä.

Ehkä kansikuva suunniteltiin jo ennen pelin valmistumista eikä sitä enää viitsitty muuttaa. Alkuperäinen Mega Man oli USA:ssa nimittäin osa sarjaa johon kuului useampia eri Capcom-nimikkeitä (Captain Commando Challenge Series) samantyylisine kansineen.  

megaman 1 -kansikuva nintendo (nes) peli

megaman 1 -kansikuva läheltä - nintendo (nes) peli

 

Mega Man 2

Ensimmäisenä huomaa että kuvassa vasemmalla olevan PAL-version (EEC eli myös suomessa julkaistu) Mega Man ei näytä yhtään alkuperäisen kannen hahmolta. Jatko-osan Mega Man on vanhentunut vähintään 10 vuotta ja vaihtanut trikoot kromihaarniskaan (??). Itse pelissä asu on kuitenkin koko ajan sama sininen "haarniska". Mielenkiintoista on myös se että PAL-alueella on julkaistu 2 täysin erilaista kantta.

Keskellä on pelin NOE-versio joka julkaistiin keski-euroopassa. Tässä kannessa Mega Manille on ensimmäistä kertaa annettu anime-henkiset kasvot jollaiset nähtiin tämän jälkeen kaikissa PAL-julkaisuissa. Ilme on tosin mennyt hiukan metsään vai haluttiinko hahmon näyttävät sekopäältä? Punavalkoisen asun selittää se että Mega Manilla on käytössään liitolauta joka pelissä myöhemmin korvattiin Rush Jetillä. Mutta pitikö väri silti muuttaa ihan kansikuvaankin ja korvata asu josta hahmo nyt jo tunnettiin?

USA-kansi on jälleen täysin erilainen ja hahmolla on edelleen käsiase vaikka tällaista ei itse pelissä ikinä nähty. Huomaa myös hahmon pelkistetty piirrostyyli, lähes kokonaan puuttuvat kasvonpiirteet ja pilottikypärä. Miksi??

USA-versioissa on tästä eteenpäin Capcomin NES-peleistä tuttu sininen reunus, ilmeisesti Captain Commando sarja ei ollutkaan hyvä idea. Euro-versiossa taas reunus oli ensimmäisestä osasta lähtien mukana mutta tämän jälkeen se jostain syystä poistetaan..

megaman 2 -kansikuva nintendo (nes) peli

megaman 2 kansikuvat läheltä

Mega Man 3

Mega Man 3:sta lähtien myös EEC-julkaisuissa oli "anime"-kasvoilla varustettu Mega Man. Asu on nyt tavallaan yhdistelmä kahdesta aiemmin nähdystä. Aika isänmaalliset värit, eikö? Tähän osaan asti Euro-kansi oli  täysin erinäköinen USA-kanteen verrattuna.

Myös USA-version hahmo alkaa näyttää siltä, millaisena Mega Man on totuttu näkemään. Kasvot tosin on lainattu Michelin-mieheltä.

nes mega man kansikuvat pal usa

 

Mega Man 4

Mega Man 4:n PAL ja USA kannet näyttävät nopealla vilkaisulla erittäin samankaltaisilta. PAL-versiosta puuttuu siniset reunukset ja Capcom-logo. Vihdoinkin hommassa alkaa olla jotain järkeä. Vai alkaako..?

megaman 4 -kansikuva nintendo (nes) peli

Katsotaanpa hiukan tarkemmin. Jostain käsittämättömästä syystä päähahmon ulkonäköä on muokattu PAL-julkaisuun. Ilmeisesti hahmon ulkonäkö on haluttu pitää samankaltaisena kuin 3. osan PAL-versiossa. Miksei ulkonäkö voinut koko ajan olla samanlainen kaikissa versioissa? Alla olevista kuvista näet että tausta on täsmälleen samanlainen molemmissa versioissa ja hahmon ääriviivatkin ovat lähes identtiset. Kasvonpiirteet ja joitain yksityiskohtia hahmosta on kuitenkin muutettu. Huomaa myös Euro-versioon lisätty sormi! Tätäkään ei voitu kuitenkaan toteuttaa kunnolla vaan jenkkiversion sormi on pistetty kahtia tuloksella että euro-versiossa sormet näyttävät yhteenliimatuilta. Ehkei itse Megamieskään tätä enää pysty käsittämään ja siksi hyppää alas kielekkeeltä.

megaman 4 -kansikuva yksityiskohdat

Ilmeisesti alkuperäisen on kuitenkin todettu olevan tyylikkäämpi koska PAL-vuokraversioon on valittu USA-kannet.

mega man 4 vuokraversio

 

Mega Man 5

Mega Man 5:n kansiin pätee sama tarina kuin edelliseenkin. Euroopassa jenkkihahmo on korvattu anime-henkisellä mutta muuten kannet ovat identtiset. PAL-versioonkin saatiin taas muutaman osan jälkeen tutut siniset kehykset. Ilmeitä en enää viitsi edes kommentoida.. Talk to the hand, biaatch!

megaman 5 nes kansikuva

 

Mega Man 6

Jälleen jostain käsittämättömästä syystä Mega Man 6:sta ei koskaan julkaistu PAL-versiota. Tyylikäs kansi ja erittäin hyvä peli kuitenkin. Huomasitko muuten kuinka monta kertaa MegaBuster-ase vaihtoi puolta? ..ja jostain syystä Mega Man 6:n kannesta on jätetty ase kokonaan pois.

megaman 6 usa-versio

Jos juttu vaikutti sekavalta niin sitä se olikin. En keksi mitään järkevää selitystä tälle kaikelle kikkailulle. Ehkä ensimmäisten pelien kansikuvat vielä ymmärtää jos peliin ei alunperin suunniteltu jatko-osia mutta miksei jatko-osien kansia voitu julkaista samanlaisena joka alueella? Sarja muuten julkaistiin alunperin Japanissa Rockman nimellä, näiden kansikuvia en mukaan saanut koska en pelejä omista. Mainittakoon kuitenkin että alkuperäisissä piirrostyyli ja aiheet ovat täysin erilaiset mitä länsimaissa nähtiin.